FIREWATCH

”FIREWATCH” • Mats Petersson

juni – oktober 2013

”För mig väcker eld komplexa frågor om vårt ursprung, naturens kraft, och framtiden för vår planet.”

Jag är ingen naturfotograf, men 2010 fick jag möjlighet att besöka en kontrollerad skogsbrand inte långt från mitt hem. Efter det har jag fotograferat bränder år 2012 och 2013.

Eld är ett av de ”fyra elementen”. Ingen skog utan eld. Inget liv utan eld. Ingen värld utan eld. När människan lärt sig göra eld och kontrollera den, började civilisationen att utvecklas. Man kunde börja laga mat och äta födoämnen som tidigare varit omöjliga att äta. Eld var ljus, värme och gav dessutom trygghet. Liksom många andra, har jag alltid varit fascinerad av eld.

Galleri David Hall blev inbjudet att delta i Copenhagen Photo Festival, juni 2013. I samband med CPF visades Firewatch under festivalens 10 dagar.

Utställningen var en del av Malmö Gallerinatt och hade vernissage 28 september 2013. Malmö Gallerinatt anordnas av Konstfrämjandet Skåne.

www.mats.pe

SE OCKSÅ NEVARES FINE ART >>

Under utställningen framförde kompositören Olle Petersson musikverket ”ELDSJÄL”. Med inspiration av Firewatch tolkades miljön och elementen. Brus och knaster är döda ting som vaknar till liv, och blir eld, vind och värme.