JÄVLAR

”JÄVLAR” • Åsa Sjöström, Nils Bergendal, Michel Thomas, Johanna Berg, Anna Gullmark, Torbjörn Larsson

juni – september 2014

Malmö Gallerinatt anordnas av Konstfrämjandet Skåne.

 

Åsa Sjöström (f. 1976) är bildjournalist och representeras internationellt av bildbyrån Momentagency och Instituteartist.com.

Åsa fokuserar på sociala reportage med framförallt kvinnor och barn i fokus, och hennes arbete har bland annat belönats med första pris i World Press Photo och flertalet priser i svenska Årets Bild.

Januari 2014 kom boken ”Sommarens skiraste Ljus” – Om det dolda våldet mot kvinnor och barn. En bok som växte fram i samarbete med Kvinnorättsförbundet i Malmö och författaren/journalisten Lars Åberg.

2012 fick Åsa hedersomnämnande i Röda Korsets stora Journalistpris för bevakningen av svältkatastrofen på Afrikas Horn. Hon har varit nominerad till Röda Korsets stora journalistpris två gånger och mottagit flera stipendier och journalistpriser för sitt nära arbete med människor. För sitt arbete om trafficking i Moldavien fick hon Anna Lindhs Minnesfonds utvecklingsstipendium och för arbetet om Annette Axmacher som drabbats av en obotlig hjärntumor hedrades artikelserien med Cancer och trafikskadades Riksförbunds Journalistpris.

Åsa har Malmö som bas men världen som arbetsfält och har publicerats i bl.a. National Geographic, Le Monde, och flera internationella magasin.

Nils Bergendal har arbetat som fotograf sedan 1990. Efter en praktikplats i arkivet på Magnum, började han sin frilansbana med reportage från bland annat Somalia, Mellanöstern och forna Jugoslavien. År 2000 började han jobba med storformats fotografi och har fortsatt med det i sina egna projekt. Han har alltid haft en fot i filmproduktion och har sporadiskt gjort egna dokumentärer och kortfilmer.

www.nilsbergendal.com

Michel Thomas arbete inom fotografi ifrågasätter gränsen mellan det verkliga och det fiktiva.

Utgångspunkt för bilderna i serien ”Counter Strike” är vår tids konflikter och skeende. Vilka är dessa maskerade krigare? Vad vill de? Nu Jävlar slår vi tillbaka!

Michel Thomas växte upp i Paris, Frankrike och har ställt ut i både Sverige och internationellt.

www.adenko.com

Johanna Berg är konstnär och scenograf. Född i Stockholm, bosatt i Malmö. Hon arbetar med en teknik där bilderna/fotografierna är bearbetade och utskrivna på PET-G plast som sedan monteras i ljuslådor. Senaste utställningen en separatutställning i Kryptan i Lunds Domkyrka ”Livets källa”. I JÄVLAR utställningen tar hon fasta på kraftuttrycket: – Nej, nu jävlar skall jag klara detta! En reningsprocess på flera plan, ”jävlar anamma”. Bilderna har titeln ”Urladdning”.

www.johannaberg.se

Anna Gullmark • ”In progress” är ett dokumentärt projekt på väg att sakta ta form. Exakt hur är inte självklart just nu. Och inte heller viktigt. Det är ett projekt om oss alla. Om våra behov och drifter. Behovet av att bli sedd, känna närhet, gemenskap och att bli accepterad. Om den egna kroppen och vårt förhållande till den. Om att duga som man är och vara stolt över det. Men det är också ett projekt om att experimentera och njuta av kroppens egen kemi som vi alla har tillgång till inom oss. Endorfiner, oxytocin, adrenalin, dopamin… Men framför allt handlar det om tillit. Tillit till oss själva och till andra. Och att växa med den.

Anna Gullmark är yrkesverksam fotograf med dokumentär inriktning. Tidigare lektor i fotografi vid Mittuniversitetet och numera ansvarig för Malmö Museers fotoenhet. Anna är utbildad vid Fotohögskolan i Göteborg.

www.malmofotomaraton.se/annagullmark

Torbjörn Larsson